V drese bronzových medailistov sa predstavil aj náš odchovanec

Slovenský futbal nás v ostatných rokoch celkom teší. V roku 2010 “Áčko” postúpilo do osemfinále MS v JAR, v roku 2016 zopakovalo tento úspech na EURE vo Francúzsku. Veľmi dobrý dojem zanechala za sebou “U21” na šampionáte v Poľsku 2017, kde obsadila konečné 5. miesto. V tejto vekovej kategórii sme však v minulosti brali dokonca aj bronz!

Tento veľký úspech sa podaril nášmu výberu v roku 2002 pod vedením trénera Petra Poláka v Nórsku. V kvalifikácii sme vyhrali skupinu č. 9 pred Bosnou a Herzegovinou, Severným Írskom a Lichtenštajnskom, následne Slováci uspeli aj v play-off proti Portugalsku. Na samotnom šampionáte sa predstavilo celkovo osem tímov, ktoré boli rozdelené do dvoch skupín po štyroch. Víťazi hrali priamo finále, druhé tímy o bronz.

Naša reprezentácia sa v Nórsku hneď na uvod vyzmenala na výbornú, keď domáce Nórsko zdolala 5:1. Do streleckej listiny sa zapísalo päť rôznych hráčov. O tom, že to nebola náhoda sa presvedčili aj Česi, tí totižto následne od nás aj s Petrom Čechom v bráne “dostali výprask” 2:5. V záverečnom zápase nám na víťazstvo v skupine stačila aj remíza, pretože sme mali Šesť bodov, Španieli len štyri. Vo vzájomnom zápase nám však nestačilo ani vedenie 1:0. Ešte v 84. minúte svietil na svetelnej tabuli pozitívny výsledok 1:1, v závere nám však strelil Fernando Torres dva góly a nádeje na finále sa vytratili. V boji o bronz Slovákov ale nezlomil ani nepriaznivý vývoj, Írov sme napokon zdolali 2:1.

Bilancia 3 výhry, 1 prehra a skóre 13:7 boli skvelou vizitkou. Našim najlepším strelcom sa stal 3-gólový Filip Šebo, dvakrát sa trafil Roman Jurko, po jednom presnom zásahu malo na konte osem Slovákov. O tento veľký úspech sa pričili aj viacerí neskorší hráči “Áčka”, medzi nimi okrem spomínaného Filipa Šeba aj Marek Čech, Juraj Halenár, Igor Žofčák, Milan Ivana, Marek Bakoš, Tomáš Bruško či Marián Kurty, ktorý musel kariéru ukončiť už ako 23-ročný vinou zdravotných problémov.

Pre úplnosť, titul napokon získali Španieli, keď vo finále zdolali 1:0 Nemecko. Najlepším strelcom turnaja sa stal 4-gólový Fernando Torres, vtedy 18-ročný hráč Atlética Madrid. V drese Španielska sa ale predstavili aj Andrés Iniesta či José Antonio Reyes. Nemci pre zmenu mali vo svojich radoch aj také mená, ako Philipp Lahm, Per Mertesacker, Piotr Trochowski, Mike Hanke či Daniel Odonkor.
         
Zdroj: futbalinak.sk